Ψυχολογία

Πώς να μεγαλώσετε ευγενικά και ευτυχισμένα παιδιά;

Υπάρχει ιδανική οικογένεια;  Ένα σπίτι στο οποίο όλα τα μέλη είναι αγαπημένα και χαμογελαστά; Ένα περιβάλλον που κατακλύζεται από άφθονο αλληλοσεβασμό και αλληλεγγύη; Εκεί, όπου τα λόγια και οι πράξεις είναι σε απόλυτη αρμονία; Αν κοιτάξουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θαρρεί κανείς πως όλα είναι τέλεια σε κάθε οικογένεια. Χαρούμενες φωτογραφίες και αναρτήσεις. Ευγενικά και ευτυχισμένα παιδιά. Πώς όμως είναι πραγματικά οι σχέσεις των ζευγαριών, πίσω από αυτές τις εικόνες; Πόσοι είναι πραγματικά ευτυχισμένοι; Γιατί αγνοούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον γάμο τους; Πόσοι είναι συνειδητοποιημένοι και αποφασισμένοι να βρουν μια άμεση λύση, για το καλό των παιδιών τους; Επιπλέον, πως επηρεάζουν τα παιδιά οι γονικές συμπεριφορές; 

Πολλές είναι οι ερωτήσεις που προκύπτουν. Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι πως τα παιδιά απορροφούν σαν σφουγγάρια όλα όσα λένε και κάνουν οι γονείς. Πολλές φορές, οι μεγάλοι ξεχνιούνται όταν λογομαχούν έντονα εν παρουσία των παιδιών. Ίσως, πιστεύουν πως δεν τους ακούνε, γιατί είναι απασχολημένα με κάτι άλλο. Μπορεί να παίζουν ή να βλέπουν τηλεόραση.

Στην πραγματικότητα, είναι παθητικοί δέκτες των καταστάσεων που διαδραματίζονται μέσα στο σπίτι. Όλα όσα συμβαίνουν, αποθηκεύονται στο μυαλό τους για την υπόλοιπη ζωή τους. Είναι πολύ ευαίσθητα και ανίκανα να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν, από τους ξαφνικούς καβγάδες των γονιών. Δεν μπορούν να κατανοήσουν την αιτία των όσων συμβαίνουν (ειδικά στην προσχολική ηλικία) και περνούν από έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Τι δεν πρέπει να ξεχνάτε ως γονείς;

  • Όχι εντάσεις μπροστά στο παιδί. Το παιδί δεν είναι υποχρεωμένο να εισπράττει τα προβλήματα των μεγάλων. Για αυτό, οι διαφωνίες και οι διαπληκτισμοί μεταξύ των γονέων, θα πρέπει να αποφεύγονται όταν είναι παρών το παιδί. Αν καμιά φορά η κατάσταση ξεφύγει, καλό θα ήταν όλοι μαζί να το συζητάτε. Εξηγώντας με ήρεμο τρόπο, τι ακριβώς συνέβη και γιατί, χωρίς πολλές λεπτομέρειες που μπορεί να το μπερδέψουν περισσότερο.

  • Σύμφωνη γνώμη και των δύο γονέων και αμοιβαίος σεβασμός. Καλό θα ήταν και οι δύο γονείς να ακολουθούν μια κοινή γραμμή. Όσον αφορά τον τρόπο ανατροφής του παιδιού, παρά τις αντίθετες απόψεις που μπορεί να υπάρχουν. Δεν πρέπει να υπάρχει ο καλός και ο κακός της υπόθεσης. Ούτε ο ένας γονιός εκ των δύο να ακυρώνει τα λεγόμενα του άλλου μπροστά στο παιδί. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, ώστε η κατάσταση αυτή να μη δημιουργεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό στο παιδί. Σε αντίθετη περίπτωση, το παιδί γίνεται ανυπάκουο και ανεύθυνο. Χειραγωγεί και τους δύο γονείς και κάνει ό,τι θέλει εκείνο, όταν δεν περνάει το δικό του. Τι μεταφράζει το παιδικό μυαλό; Aν η μαμά και ο μπαμπάς δεν συμφωνούν και δεν σέβονται ο ένας τον άλλον, εγώ γιατί να κάνω ότι μου λένε;

  • Δεμένη οικογένεια. Να περνάτε ποιοτικό χρόνο οικογενειακώς, με κοινές δραστηριότητες και παιχνίδια.

  • Σωστός ενήλικας για την κοινωνία. Να μιλάτε και να φέρεστε ο ένας στον άλλον με σεβασμό και αγάπη. Το σωστό παράδειγμα, είναι βασικό θεμέλιο για να αποκτήσει το παιδί αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση, να προσφέρει ως ενήλικας στους άλλους αυτά που έχει εισπράξει ως παιδί και να αναζητήσει την ίδια μεταχείριση προς εκείνο από τους άλλους.

  • Αγάπη και αυστηρότητα σε αρμονία. Ένα παιδί προοδεύει περισσότερο στη ζωή του, όταν οι γονείς το αγαπούν και υπολογίζουν τις ανάγκες του. Ενώ παράλληλα, είναι αυστηροί μαζί του, δίχως να είναι αυθαίρετοι.

  • Μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό να είναι παρόντες και οι δύο γονείς, όσο το περιεχόμενο και η σύσταση της γονικής σχέσης. Όταν οι γονείς συνεχίζουν να μένουν μαζί, ενώ έχουν δυσλειτουργική σχέση, οι επιπτώσεις είναι πιο επιβλαβείς για το παιδί από το αν χώριζαν. Αν ωστόσο, επέλθει το διαζύγιο, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί με φιλήσυχο και συναινετικό τρόπο. Το διαζύγιο δεν μας καθιστά λιγότερο υπεύθυνους γονείς.  Όταν ένας γάμος λήγει με εντάσεις, το παιδί μπορεί να κατηγορήσει τον εαυτό του για ό,τι συνέβη. Όπως επίσης, να τραυματιστεί ψυχολογικά. Μελλοντικά, μπορεί να του δημιουργήσει κατάθλιψη, μοναξιά, φόβο, αναστάτωση, θυμό, παραβατικότητα και άλλες συναισθηματικές διαταραχές. Επιπλέον, ως ενήλικες πολλά παιδιά κουβαλάνε οδυνηρές αναμνήσεις και δυσάρεστα συναισθήματα σε δικές τους σχέσεις. Από τα λάθη των γονιών τους ακόμα και αν παντρευτούν.  Έρευνα έχει δείξει, ότι παιδιά χωρισμένων γονιών που τα κατάφεραν καλύτερα από τους άλλους, είναι εκείνα που διατηρούν υποστηρικτικές σχέσεις με τον έναν ή και τους δύο γονείς.

  • Έγκαιρη αντιμετώπιση. Δεν πρέπει να αγνοείτε ένα υπάρχων πρόβλημα, ξεγελώντας τον ίδιο σας τον εαυτό και πάνω από όλα το παιδί σας. Αντιθέτως, θα πρέπει να το διορθώνετε έγκαιρα για την θετική έκβαση της κατάστασης. 

Τα ευγενικά και ευτυχισμένα παιδιά είναι κυρίως απόρροια γονικών συμπεριφορών.

 

 

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *