Σπίτι μου Σπιτάκι μου

Ιδέες για λιγότερο χαοτικό σπίτι με παιδιά

Πώς νιώθεις, όταν καθαρίζεις το σπίτι επί τρεις ώρες και το βλέπεις να γίνεται άνω κάτω μέσα σε πέντε λεπτά; Παιχνίδια σκορπισμένα σε κάθε γωνία, τα πατάς, κάθεσαι πάνω τους. Σε κάθε δωμάτιο θα βρεις και από ένα. Παίρνεις βαθιές ανάσες και προσπαθείς να κρατήσεις την ψυχραιμία σου, ενώ τα ζουζούνια σου τρέχουν πέρα δώθε και φωνάζουν. Το σίγουρο είναι πως δεν γίνεται να είσαι πίσω από τα παιδιά σαν την ηλεκτρική σκούπα. Έχεις να κάνεις ένα σωρό δουλειές. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ιδέες που μπορείς να εφαρμόσεις, ώστε να διαμορφώσεις ένα λιγότερο χαοτικό σπίτι.

Είναι καλό να βάζουμε όρια στα παιδιά. Η αποτελεσματικότητά τους, ωστόσο, εξαρτάται από τον τρόπο που θα τα θέσουμε. Τα μόνιμα όχι και τα μη, χάνουν την ουσία τους και παύουν να έχουν επίδραση από ένα σημείο και μετά. Μπορούμε να τα καθοδηγούμε με ωραίο τρόπο για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δοκίμασε μερικές από τις ιδέες παρακάτω που θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις το καθημερινό χάος που επικρατεί στο σπίτι.

Διαμόρφωσε ειδικό χώρο για αποκλειστικό παιχνίδι

Τι έκανα εγώ: Σε μια γωνία στο σαλόνι έφτιαξα έναν χώρο με τα παιχνίδια τους και τον ονόμασα «Το κάστρο της πριγκίπισσας». Εξήγησα στα κορίτσια πως αν επιθυμούν να παίζουν στο σαλόνι, θα παίζουν μόνο στο κάστρο της πριγκίπισσας (εκεί ήταν το όριό τους) και πως μπορούν να επιλέξουν εκείνες όποιο παραμύθι θέλουν για να υποδυθούν τους ρόλους. Όταν βαρέθηκαν μετά από μερικές μέρες, άλλαξα το θέμα. Το μετατρέψαμε σε «Πλοίο των πειρατών», έπειτα σε «Χαμένο νησί των θησαυρών».

Πριν βάλουμε μέσα και γύρω γύρω τα παιχνίδια

Κρύψε τα παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούν πλέον τα παιδιά

Τι έκανα εγώ: Αποθήκευσα τα παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούν πλέον σε ένα κουτί. Όταν βαρέθηκαν αυτά με τα οποία έπαιζαν, αντί να πάρω καινούρια, τα έκρυψα και έβγαλα εκείνα που είχα φυλάξει. Το επαναλάμβανα όσο τους τραβούσε το ενδιαφέρον η διαδικασία. Κάθε φορά που έβγαζα το κουτί, παρόλο που είχαν ξαναδεί το περιεχόμενο παλιότερα, ενθουσιάζονταν. Έπαιζαν με όρεξη σαν να ήταν η πρώτη φορά. Ανάμεσα σε άπειρα παιχνίδια, τα παιδιά αδυνατούν να παίξουν. Αποσυντονίζονται, μη ξέροντας πιο να πιάσουν πρώτα. Έτσι, τα ρίχνουν όλα στο πάτωμα και τα σκορπάνε σε όλο το σπίτι άσκοπα. 

Η γιαγιά μου πάντα λέει, πως όταν ήταν παιδί είχε μια κούκλα την οποία λάτρευε και δεν την αποχωριζόταν ποτέ. Με εκείνη έπαιζε όλη μέρα, δίχως να βαριέται. Η καταναλωτική μανία που έχουμε σήμερα ως γονείς να αγοράζουμε υπερβολικά πολλά πράγματα στα παιδιά μας, την μεταφράζουμε ως αγάπη. Θέλουμε να τους προσφέρουμε τα πάντα για να μην τους λείψει τίποτα. Αυτό, ωστόσο, έχει ως απόρροια τα παιδιά να γίνονται άπληστα και να μην εκτιμούν αυτά που ήδη έχουν. Για αυτό, όσο λιγότερα τόσο καλύτερα.

Έξυπνοι αποθηκευτικοί χώροι παιχνιδιών

Τι έκανα εγώ: Στο ίντερνετ μπορείς να βρεις κάθε λογής αποθηκευτικούς χώρους και κουτιά παιχνιδιών. Πραγματικά, θα σου λύσουν τα χέρια και τα παιδιά θα βρίσκουν εύκολα και γρήγορα το αντικείμενο που ψάχνουν. Αφού, θα είναι οργανωμένα και ομαδοποιημένα. 

Απομάκρυνε μικροσκοπικά αντικείμενα και τα μη απαραίτητα

Τι έκανα εγώ: Για αρχή, μάζεψα όλα τα μικροσκοπικά διακοσμητικά αντικείμενα που είχα στο σαλόνι. Πάνω στο τζάκι, στο τραπέζι, στο σύνθετο της τηλεόρασης και ό,τι άλλο δεν ήταν χρήσιμο. Εκτός από το να πετάνε παιχνίδια, τα παιδιά έχουν την τάση να πειράζουν οτιδήποτε είναι εκτεθειμένο. Έτσι, περιόρισα τα πολλά πολλά. Έπειτα, σταμάτησα να αγοράζω παιχνίδια που αποτελούνται από πολλά μικροσκοπικά μέρη. Επειδή, πάντα κάποιο κομμάτι χάνεται και στο τέλος βρίσκεται πεταμένο οπουδήποτε μέσα στο σπίτι. Αυτό σαφώς, ισχύει για παιδιά πιο μικρής ηλικίας. Όσο μεγαλώνουν, μαθαίνουν να προσέχουν και να τακτοποιούν τα πράγματά τους.

Με λίγη οργάνωση και φαντασία, πετυχαίνουμε ένα λιγότερο χαοτικό σπίτι.

Καλή δύναμη μαμάδες!

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *