Γνώση & Διασκέδαση

Εικονική περιήγηση σε 6 υπέροχα μουσεία του κόσμου

Σήμερα, η μεγαλύτερη κόρη μου και εγώ κάναμε μια εικονική περιήγηση 360 μοιρών σε μερικά από τα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου. Μας άρεσε πολύ, καθώς αισθανθήκαμε σαν να περπατούσαμε πραγματικά στις αίθουσες των μουσείων. Λόγω των περιστάσεων, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιάσετε στα παιδιά σας την παγκόσμια ιστορία. Μέσα από την τέχνη και την κουλτούρα των αρχαίων λαών, καθώς επίσης, είναι μια πολύ καλή μαθησιακή εμπειρία. Και όλα αυτά μέσα από το σπίτι σας.

Το Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων

Το Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων στο Κάϊρο της Αιγύπτου, είναι το παλαιότερο αρχαιολογικό μουσείο στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Αφρικής. Εγκαινιάστηκε το 1901 από τον Αμπάς Χιλμί Β’ . Στεγάζει πλούσια συλλογή αρχαίων έργων τέχνης από την Προδυναστική Περίοδο ως την Ελληνορωμαϊκή Εποχή και διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή Φαραωνικών αρχαιοτήτων στον κόσμο. Συνολικά έχει 120.000 αντικείμενα. Ανάμεσα στα αντικείμενα που εκτίθενται, υπάρχουν δύο αγάλματα του Βασιλιά Τουταγχαμών, ένα άγαλμα του Βασιλιά Ακενατέν, αγάλματα ushabti (ταφικά ειδώλια που χρησιμοποιούνταν σε αρχαίες αιγυπτιακές ταφικές πρακτικές) που ανήκαν στους βασιλιάδες της Νουβίας, μια μούμια ενός παιδιού και ένα μικρό γυάλινο αγγείο.

https://my.matterport.com/show/?m=85n8j312Ur4

Το Μουσείο Βάσα

Το Μουσείο Βάσα, είναι ναυτικό μουσείο στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και το πιο δημοφιλές μουσείο στη Σκανδιναβία. Άνοιξε το 1990 σε ένα νέο μόνιμο κτίριο, αφού είχε πρώτα φιλοξενηθεί σε μια προσωρινή κατασκευή που ονομάζεται Wasavarvet, για 22 χρόνια. Βρίσκεται στο νησί Djurgården και εκθέτει το μοναδικό, σχεδόν άθικτο και όμορφα διατηρημένο πλοίο του 17ου αιώνα που έχει σωθεί ποτέ. Το σουηδικό πολεμικό πλοίο Βάσα, διακοσμημένο με εκατοντάδες σκαλιστά γλυπτά, που βυθίστηκε στο πρώτο του ταξίδι το 1628 και ανασύρθηκε από το βυθό της θάλασσας, μετά από 333 χρόνια. Το 98 τοις εκατό του πλοίου αποτελείται από αυθεντικά κομμάτια, ενώ μέχρι στιγμής, το έχουν δει περισσότερα από 35 εκατομμύρια άτομα.

www.stockholm360.net/list.php?id=vasa

Τα Μουσεία του Βατικανού

Τα Μουσεία του Βατικανού, είναι τα δημόσια μουσεία τέχνης και γλυπτικής στην Πόλη του Βατικανού. Είναι από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή μουσεία στον κόσμο. Στεγάζουν έργα από την πλούσια συλλογή που είχε συγκεντρώσει η Καθολική Εκκλησία και οι Πάπες κατά τη διάρκεια των αιώνων, όπως πολλά από τα πιο διάσημα ρωμαϊκά γλυπτά και τα πιο σημαντικά αριστουργήματα της Αναγεννησιακής τέχνης στον κόσμο. Τα μουσεία ιδρύθηκαν από τον Πάπα Ιούλιο Β’ στις αρχές του 16ου αιώνα και περιέχουν περίπου 70.000 έργα. Η Καπέλα Σιστίνα με την οροφή της διακοσμημένη από τον Μιχαήλ Άγγελο και οι Αίθουσες του Ραφαήλ διακοσμημένες από τον Ραφαήλ, είναι μερικά από τα παραπάνω αξιοθαύμαστα αριστουργήματα. 

Η έξοδος, από την επίσκεψή μου το καλοκαίρι του 2015

www.museivaticani.va/content/museivaticani/en/collezioni/musei/tour-virtuali-elenco.html

Το Μουσείο του Λούβρου

Το Λούβρο, είναι το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης στον κόσμο, ιστορικό μνημείο και κεντρικό ορόσημο στο Παρίσι της Γαλλίας. Διαθέτει περίπου 38.000 αντικείμενα από την προϊστορία έως τον 21ο αιώνα. Το μουσείο στεγάζεται στο Παλάτι του Λούβρου, που χτίστηκε αρχικά ως κάστρο του Λούβρου στα τέλη του 12ου έως 13ου αιώνα, υπό τον Φίλιππο B’. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, η Εθνοσυνέλευση εξέδωσε επίσημη εντολή, ότι το Λούβρο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μουσείο για την προβολή των αριστουργημάτων του έθνους. Το μουσείο άνοιξε το 1793, εκθέτοντας 537 έργα ζωγραφικής. Τα περισσότερα έργα ήταν βασιλικά και κατασχεμένα εκκλησιαστικά αγαθά. Η συλλογή χωρίζεται σε οκτώ κατηγορίες: Αιγυπτιακές Αρχαιότητες, Αρχαίες Ανατολικές Αρχαιότητες, Ελληνικές, Ετρουσκικές και Ρωμαϊκές Αρχαιότητες, Ισλαμική Τέχνη, Γλυπτική, Διακοσμητικές Τέχνες, Πίνακες, Έντυπα και Σχέδια.

Ορισμένα από τα κορυφαία αριστουργήματα στο Λούβρο είναι: Ο Γάμος στην Κανά του Πάολο Βερονέζε, η Αφροδίτη της Μήλου, η Στέψη του Ναπολέοντα του Ζακ Λουί Νταβίντ, η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η Σχεδία της Μέδουσας του Ζαν Λουί Τεοντόρ και άλλα.

www.louvre.fr/en/visites-en-ligne

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, γνωστό ως Met, είναι το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1870 για να φέρει την τέχνη και καλλιτεχνική εκπαίδευση στον αμερικανικό λαό. Η μόνιμη συλλογή του Met περιλαμβάνει πάνω από δύο εκατομμύρια έργα. Όπως, έργα τέχνης από την κλασική αρχαιότητα και την αρχαία Αίγυπτο. Πίνακες και γλυπτά από σχεδόν όλους τους κορυφαίους Ευρωπαίους καλλιτέχνες και μια μεγάλη συλλογή από αμερικανικές και μοντέρνες τέχνες. Το Met διατηρεί εκτεταμένες συλλογές αφρικανικής, ασιατικής, βυζαντινής, ισλαμικής τέχνης και τέχνης της Ωκεανίας. Επιπλέον, το μουσείο φιλοξενεί συλλογές μουσικών οργάνων, ενδυμάτων και αξεσουάρ. Επίσης, αντίκες όπλα και πανοπλίες από όλο τον κόσμο.

Ορισμένα από τα εκπληκτικά αριστουργήματα στο Met είναι, η Μαντόνα και το Παιδί του Μιχαήλ Άγγελο, ο Ναός του Ντεντούρ (10 π.Χ.), ο Ουάσιγκτον που διασχίζει το Ντελαγουέρ του Εμάνουελ Λόιτσε, η Αυτοπροσωπογραφία με ψάθινο καπέλο του Βίνσεντ βαν Γκογκ και η Βίβλος του Τζον Γκούτενμπεργκ.

Από την επίσκεψή μου το καλοκαίρι του 2009

www.metmuseum.org/art/online-features/met-360-project

Το Μουσείο Ερμιτάζ

Είναι το μουσείο τέχνης και πολιτισμού στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο τέχνης στον κόσμο και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο. Δημιουργήθηκε το 1764, όταν η αυτοκράτειρα Αικατερίνη η Μεγάλη απέκτησε μια αξιοθαύμαστη συλλογή έργων ζωγραφικής από τον έμπορο του Βερολίνου, Johann Ernst Gotzkowsky. Το μουσείο αποτελείται από πέντε κτίρια. Τα οποία είναι: Το Μικρό Ερμιτάζ και το Χειμερινό Παλάτι (η πρώην κύρια κατοικία των Ρώσων βασιλιάδων). Το Θέατρο της Μεγάλης Αικατερίνης. Το Νέο Ερμιτάζ και το Μεγάλο Ερμιτάζ. Συνολικά, στεγάζει τρία εκατομμύρια έργα. Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα, είναι η συλλογή έργων τέχνης της Δυτικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει ευρωπαϊκούς πίνακες ζωγραφικής, γλυπτική και εφαρμοσμένη τέχνη από τον 13ο έως τον 20ο αιώνα.

Μερικά από τα πιο διάσημα έργα τέχνης που διατηρεί το μουσείο είναι, η Μαντόνα Λίτα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η Επιστροφή του Ασώτου υιού του Ρέμπραντ, Two Sisters (The Meeting) του Πάμπλο Πικάσο και Το ρολόι Παγώνι του Τζέιμς Κοξ.

https://www.hermitagemuseum.org/wps/portal/hermitage/panorama/virtual_visit/panoramas-m-1/

 

Απολαύστε το μαγικό ταξίδι στην ιστορία της τέχνης και του πολιτισμού!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *