Εγκυμοσύνη & Τοκετός

Τα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης: Τί να περιμένεις;

Η εγκυμοσύνη είναι μια περιπέτεια που κάθε μέρα ζουν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Σε κάποιες γυναίκες συμβαίνει εύκολα και απροσδόκητα, χωρίς καν να το επιδιώξουν. Ενώ άλλες αγωνίζονται πολλά χρόνια και βιώνουν απογοητεύσεις, μέχρι να πάρουν στην αγκαλιά τους το πολυπόθητο μωρό. Ό,τι και να λέγεται, δεν υπάρχει σωστή ηλικία για να γίνει μια γυναίκα  μητέρα και όλα εξαρτώνται από το άτομο και την προσωπική του εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση η εγκυμοσύνη είναι πάντα μια βουτιά στο σκοτάδι. Μια υπέροχη και αξέχαστη εμπειρία. Η προετοιμασία είναι ο καλύτερος τρόπος να την αντιμετωπίσετε. Ενώ το μωρό μεγαλώνει στην κοιλιά της μητέρας στην πραγματικότητα, πολλά πράγματα συμβαίνουν. Στη συνέχεια, θα δούμε αναλυτικά τα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης.

Πρόκειται για μια περίοδο εννέα μηνών, που χωρίζεται σε τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης. Μια περίοδος, μακρά και απαιτητική, όπου πολλά πράγματα συμβαίνουν και δημιουργούνται άπειρα ερωτήματα στη μέλλουσα μητέρα. Στο πέρασμα των εβδομάδων, βήμα προς βήμα, η έγκυος γυναίκα θα μάθει να μεταφράζει  τα σημάδια του σώματος, να ανακαλύπτει πως μεγαλώνει το παιδί της και τι να κάνει για να διατηρήσει την υγεία και των δύο.

Πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (1η-13η εβδομάδα)

Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης τίποτα ακόμα δεν είναι εμφανές εξωτερικά. Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο είναι το πιο σημαντικό στάδιο της κύησης. Ο λόγος; Είναι αυτή η χρονική περίοδος που θα καθορίσει αν η εγκυμοσύνη θα συνεχιστεί ή όχι. Οι ορμόνες, ειδικά η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, αυξάνονται, προκαλώντας μικρές και μεγάλες αλλαγές στο σώμα. Η γυναίκα αρχίζει να αισθάνεται τα πρώτα συμπτώματα, ναυτία, τάση στο στήθος, ευαισθησία στη γεύση και στην όσφρηση.

Ξεκινώντας από την έκτη εβδομάδα η μήτρα αυξάνει σε όγκο, και γύρω  στη δέκατη εβδομάδα η μέλλουσα μητέρα αρχίζει να παίρνει κάποιο βάρος και η όρεξή της αυξάνεται. Η καρδιά και οι πνεύμονες αρχίζουν να εργάζονται περισσότερο, αυξάνεται ο όγκος  του αίματος, ενώ ο καρδιακός ρυθμός και η πίεση  μειώνονται.

Εμφανίζονται πόνοι μικρής έντασης παρόμοιοι με αυτούς της εμμήνου ρύσεως, και μερικές φορές συνοδεύονται από μικρής έντασης κολπική αιμορραγία. Συχνά, πολλές γυναίκες ανησυχούν. Όμως, στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι πάντα ένα σύμπτωμα αποβολής. Αν και μέχρι σήμερα η αιτία αυτού του φαινομένου παραμένει άγνωστη.

Τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αποφεύγονται οι ακτινογραφίες, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς. Επιπλέον, η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να φροντίζει καλύτερα την υγεία της. Θα πρέπει να κρατάει υπό έλεγχο τη δίαιτα και να βάλει λίγη κίνηση στη ζωή της. Μετά την ανακάλυψη ότι είναι έγκυος, θα πρέπει να σταματήσει το αλκοόλ και το κάπνισμα. Επίσης και κάποια φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία του εμβρύου. Ακόμη, θα πρέπει να λαμβάνεται η σωστή ποσότητα  φυλλικού οξέος. Σκοπός είναι, να καταστεί δυνατή η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και να αποφευχθεί η εμφάνιση δισχιδούς ράχης. 

Κατά το πρώτο τρίμηνο πρέπει να εκτελούνται κάποιες βασικές εξετάσεις.  Μετά την 6η εβδομάδα, πραγματοποιείται το πρώτο υπερηχογράφημα, με το οποίο διαπιστώνεται η ύπαρξη καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου. Κατόπιν, πραγματοποιείται μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων, γνωστών ως προγεννητικός έλεγχος. Κατά την 11-12η εβδομάδα, η γυναίκα υποβάλλεται στον υπερηχογραφικό έλεγχο αυχενικής διαφάνειας για την αξιολόγηση της πιθανότητας ανωμαλιών στο έμβρυο.

Ας πάμε στα επόμενα τρίμηνα της εγκυμοσύνης.

Δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (14η-27η εβδομάδα)

Στο δεύτερο τρίμηνο, το σώμα της γυναίκας υφίσταται αλλαγές και το έμβρυο συνεχίζει την πορεία της ενδομήτριας ανάπτυξης του. Έπειτα από τρεις πολύ ιδιαίτερους μήνες, όπου αντιμετώπισε τις πρώτες διαταραχές της κύησης, η γυναίκα μπορεί πια αισθανθεί περισσότερη ανακούφιση. Στο δεύτερο τρίμηνο, στην πραγματικότητα, η ναυτία και ο εμετός μειώνονται έως ότου εξαφανιστούν.

Το σώμα εν τω μεταξύ προσαρμόζεται στην ανάπτυξη του παιδιού. Το στήθος πρήζεται και οι θηλές γίνονται πιο σκούρες και μεγαλύτερες. Η μέλλουσα μητέρα παίρνει βάρος, χάρη σε μια έντονη όρεξη. Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό όχι να τρώμε για δύο, αλλά να ακολουθούμε μια σωστή διατροφή. Να καταναλώνουμε μικρά γεύματα και να επιλέγουμε υγιεινά τρόφιμα. Ενώ η μέση εξαφανίζεται, τα πόδια γίνονται βαριά και η ορθοστασία  προκαλεί κόπωση. 

Οι πρώτες κινήσεις του μωρού γίνονται αισθητές από τη μητέρα. Ο δεσμός μητέρας- εμβρύου  γίνεται ισχυρότερος, και το έμβρυο αντιδρά στα ερεθίσματα που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτή είναι η πιο γλυκιά στιγμή της εγκυμοσύνης. Καθώς, η γυναίκα έχει περισσότερη ενέργεια και ενθουσιασμό, αισθάνεται ευδαιμονία και ονειρεύεται να κρατήσει το μικρό της στα χέρια της.

Τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης;

Σε αυτή την περίοδο θα πραγματοποιηθεί η υπερηχογραφική εξέταση Β’-επιπέδου, ένας εξαιρετικά σημαντικός υπερηχογραφικός έλεγχος, ο οποίος λαμβάνει χώρα μεταξύ της 21ης και της 25ης εβδομάδας της κύησης και μας δίνει πληροφορίες σχετικές με την ανατομία του εμβρύου. Επίσης, κατά την 26η-28η εβδομάδα η έγκυος θα υποβληθεί στην καμπύλη σακχάρου ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, η οποία μετρά την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας. Χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη της κύησης.

Τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (28η-40η εβδομάδα)

Σε αυτό το τρίμηνο της κύησης η κοιλιά είναι τώρα αρκετά μεγάλη. Ο όγκος της μήτρας αυξάνεται, ενώ το μωρό συνήθως τοποθετείται με το κεφάλι προς τα κάτω, έτοιμο να γεννηθεί. Το έμβρυο μεγαλώνει, μειώνοντας τον  χώρο των άλλων οργάνων και ανυψώνοντας το διάφραγμα, τόσο πολύ ώστε η αναπνοή της γυναίκας να είναι πιο συχνή και επιφανειακή. Εν τω μεταξύ, η κοιλιά κατεβαίνει ενόψει του τοκετού, συμπιέζοντας την ουροδόχο κύστη και προκαλώντας μια συνεχή αίσθηση προς ούρηση.

Η μέλλουσα μητέρα αρχίζει να σκέφτεται τη στιγμή που το μωρό θα έρθει στο φως. Ενώ παράλληλα, ετοιμάζει τα πάντα για την άφιξή του. Η ανυπομονησία, ο φόβος, τα συναισθήματα και οι ανησυχίες αναπτύσσονται σε ένα μείγμα συναισθημάτων που κατακλύζουν τη γυναίκα.

Τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης;

Η δίαιτα σε αυτή την περίοδο θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, επειδή το μωρό χρειάζεται σίδηρο και πρωτεΐνη. Για τον περιορισμό του πρηξίματος, είναι προτιμότερο να μειωθεί η κατανάλωση αλατιού. Τέλος, για την καλή έκβαση της εγκυμοσύνης, η γυναίκα υποβάλλεται σε μια σειρά από εξετάσεις, όπως, Doppler αγγείων εμβρύου και μητέρας, βιοφυσικό προφίλ, παρακολούθηση του καρδιακού παλμού του εμβρύου και των συστολών της μήτρας.

Αυτά ήταν τα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης αναλυτικά.

Σοφία Καλογήρου

Μαιευτήρας-χειρούργος γυναικολόγος

www.sofiakalogirou.gr

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *