Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική σε όλα τα στάδια ζωής. Ειδικότερα, η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντική καθ’όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να αποτελείται από ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφών, προκειμένου να εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή σωματική, νοητική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους. Τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά, τα οποία έχουν ένα ακόμη ανώριμο ανοσολογικό σύστημα, είναι περισσότερο επιρρεπή σε λοιμώξεις. Αλλά και σε ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων). Μια υγιεινή, ισορροπημένη και επαρκής διατροφή τα πρώτα χρόνια ζωής, στα οποία ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ταχύς, μπορεί να προλάβει τυχόν ανεπάρκειες και να εξασφαλίσει τη μέγιστη σωματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Συνεπώς, η σημασία της υγιεινής διατροφής στην παιδική ηλικία είναι εξαιρετικά σημαντική.
Παράλληλα, η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντική και κατά την περίοδο της εφηβείας, καθώς σχετίζεται με μειωμένη εμφάνιση παχυσαρκίας, τερηδόνας και σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον, συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων στην ενήλικη ζωή (όπως παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, οστεοπόρωση). Επίσης και στη μεγαλύτερη ευκολία για υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και στην ενήλικη ζωή.
Η παιδική ηλικία, αποτελεί την καταλληλότερη περίοδο για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Καθώς, ο τρόπος διατροφής, ζωής και συμπεριφοράς των παιδιών, διαμορφώνεται σε αυτή την ηλικία. Η οικογένεια, το σχολείο, το κοινωνικό περιβάλλον και οι φίλοι, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη διαμόρφωση αυτών των υγιεινών συνηθειών και ενός συνολικού υγιεινού τρόπου ζωής.
Συστήνεται λοιπόν, από την παιδική ηλικία η υιοθέτηση ενός «Μεσογειακού» τύπου Διατροφής με κατανάλωση ποικιλίας φρούτων, λαχανικών, ελάχιστα επεξεργασμένων δημητριακών, οσπρίων και ξηρών καρπών, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, γιαούρτι, τυριά), εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού και πουλερικών, σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι) και γλυκών και καθημερινή και αποκλειστική χρήση του ελαιόλαδου ως κύρια πηγή λίπους.
Παράλληλα, με την υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής, συστήνεται η τακτική σωματική δραστηριότητα είτε είναι οργανωμένη, όπως σε ομάδες, σε γυμναστήριο ή σε συλλόγους, είτε μη οργανωμένη, όπως περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, παιχνίδι με τους φίλους, χρήση σκάλας αντί για ανελκυστήρα, βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού, καθώς και ο περιορισμός ενασχόλησης με οθόνη (κινητό τηλέφωνο, τάμπλετ, υπολογιστής, τηλεόραση) σε λιγότερο από 2 ώρες ημερησίως.
Τέλος, η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής, παράλληλα με καθημερινή σωματική δραστηριότητα. Η μείωση ενασχόλησης με οθόνη και επαρκή ύπνο. Μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη της μέγιστης σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης των παιδιών. Επιπλέον και στην πρόληψη εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων στο μέλλον. Η σημασία της υγιεινής διατροφής στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι καθοριστική.
Μην ξεχνάτε:
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΩΣ ΠΑΙΔΙ=
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΩΣ ΕΝΗΛΙΚΑΣ!
Αλεξάνδρα Καραχάλιου, MSc, PhDc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
e-mail: akarach@hua.gr